Anthony Veder Gasum Order LNG Carrier.jpg

Client Case: Groene transactie voor pionier in gastankers

De Rotterdamse rederij Anthony Veder is gespecialiseerd in het vervoer van vloeibaar gas voor zijn loyale klanten in de sectoren chemie, olie en gas. In de afgelopen tien jaar heeft de onderneming zijn vloot uitgebreid met innovatieve kleinere en middelgrote gastankers. De vloot van Anthony Veder bestaat nu uit 31 schepen, die onder vervoercontracten en langlopende charterovereenkomsten zijn verhuurd aan grote Europese expediteurs.

De onderneming benaderde NIBC met de vraag om twee bestaande tankers en de vooroplevering van het innovatieve LNG-bunkerschip ‘Energice’ te financieren. Deze revolutionaire nieuwe tanker gebruikt de zogeheten boil-off (vloeibaar gas dat tijdens het transport verdampt) van zijn eigen lading als voortstuwingssysteem. Hierdoor wordt de uitstoot aanzienlijk verminderd. De bouw van het schip is onlangs in Duitsland begonnen.

Onze rol

Wij verstrekten in 2016 een bilaterale financieringsfaciliteit van USD 25 miljoen plus nog eens EUR 8 miljoen aan de rederij.

Onze toegevoegde waarde

Anthony Veder was zeer te spreken over ons snelle en pragmatische handelen. Onze jarenlange relatie met deze belangrijke klant was hierbij een voordeel.

NIBC heeft als eerste bank de zogenaamde ‘Green Scrapping’ opgenomen in haar leningsovereenkomsten. Deze voorwaarde vormt een waarborg dat schepen aan het einde van hun economische gebruiksduur worden gerecycled op een voor het milieu en de maatschappij verantwoorde wijze. NIBC is trots op haar voortrekkersrol op het gebied van groene scheepvaartnormen. Zeker nu een grote rederij als Anthony Veder zich bij deze normen aansluit.

Het resultaat

Na oplevering gaat het Finse geïntegreerde gasbedrijf Gasum de ‘Energice' gebruiken onder een charterovereenkomst om in de vraag naar LNG in het noorden van Finland te voorzien. Doordat het schip geen gebruik maakt van zware stookolie, is de uitstoot van kool- en stikstofdioxide veel geringer. De zwaveluitstoot is zelfs bijna tot nul gereduceerd.