Newspapers media.jpg

Noordlease verkocht aan Japanse multinational Hitachi

Persbericht -

Op 31 januari 2017 is Noordlease uit Groningen door haar huidige aandeelhouders NIBC Mezzanine & Equity Partners, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NV NOM) en management verkocht aan het Japanse Hitachi Capital Corporation (Hitachi). Met deze nieuwe eigenaar kan Noordlease haar groeiambities verder ontwikkelen en versnellen. De directeuren G. Veenstra en R. Nienhuis blijven de dagelijkse leiding houden. Ook voor de medewerkers betekent dit dat er nieuwe groeimogelijkheden ontstaan zowel in Groningen als internationaal.

Tweeëneenhalf jaar geleden hebben NIBC en de NOM gezamenlijk met management de overname van Noordlease van Alphabet Nederland B.V. (onderdeel van BMW Groep) mogelijk gemaakt. Daarmee werd Noordlease gesteund in haar bestaansrecht als Noord-Nederlands bedrijf. Hitachi was op zoek naar een overname kandidaat om haar huidige activiteiten uit te breiden naar het vasteland van Europa. Noordlease was vooral vanwege de kwaliteit van de portefeuille en haar kost-efficiënte en transparante bedrijfsvoering een zeer interessante kandidaat.

Noordlease BV, werd opgericht in 1982 en is gevestigd in Groningen. Noordlease is een toonaangevende, onafhankelijke en universele leasemaatschappij die creatieve mobiliteitsoplossingen ontwikkelt, geschikt voor zowel zakelijke- als privé situaties. Het totale wagenpark bestaat uit meer dan 10.000 auto’s. Bij Noordlease zijn circa 50 medewerkers werkzaam.

Verdere ontplooiing

Robert Oei, Managing Director van NIBC: ‘Het steunen van Robert en Gert bij de management buy-out van Noordlease uit het Alphabet consortium, vertegenwoordigde voor ons een unieke gelegenheid om een sterk management team te ondersteunen bij het realiseren van haar groei ambities en Noordlease te helpen om de volgende stap van haar ontwikkeling te realiseren. De verkoop van Noordlease aan Hitachi bood een unieke kans voor het management om haar doelstellingen verder te ontplooien. NIBC wenst Robert en Gert en de werknemers van Noordlease veel voorspoed met haar nieuwe aandeelhouder.’

NIBC Mezzanine & Equity Partners is onderdeel van NIBC Bank NV en investeert met risicodragend kapitaal in middelgrote Nederlandse ondernemingen om groei ambities, management buy outs en project investeringen te faciliteren.

Europese expansie

Jeroen van Onna Investment Manager van NOM Finance: ‘Hitachi is een strategische, kapitaalkrachtige koper en een nieuwkomer op het Europese vasteland. Hierdoor komt de verankering van Noordlease in de volgende fase: Noordlease is vanaf nu de uitvalsbasis voor de Europese expansie van Hitachi op het gebied van autolease. Team NOM is er trots op een bijdrage te hebben mogen leveren aan het succes van Noordlease en deze belangrijke volgende stap.’

 

Geert Buiter directeur NOM Finance: ‘Wij zijn erg gelukkig met deze volgende stap in een mooie toekomst van Noordlease in Groningen. Dankzij de overname door Hitachi hebben we alle vertrouwen in een goede toekomst van Noordlease en behoud en groei van de werkgelegenheid in Groningen. Wij feliciteren Hitachi, Noordlease en haar medewerkers van harte met deze mooie stap’.

De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, is een onafhankelijke NV die middels financiering, acquisitie en aanjager van projecten, de noordelijke economie versterkt. Medio februari 2017 is ruim EUR 70 miljoen geïnvesteerd in bijna 90 ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Friesland of Drenthe.