YES NIBC

NIBC Bank ziet nettowinst bijna verdubbelen

Financial Press Release -
  • Operationele baten stijgen met 37% naar EUR 226 miljoen (H1 2016: EUR 165 miljoen) dankzij een toename van de rentebaten met 19%, sterke commissie-inkomsten en beleggingsopbrengsten bij zakelijke klanten, hogere hypotheekvolumes en lagere financieringsspreads;
  • Sterke operationele leverage met een cost/income ratio van ruim onder de 50%;
  • Bijzondere waardeverminderingen dalen met 45% naar EUR 12 miljoen (H1 2016: EUR 22 miljoen);
    Rendement op eigen vermogen (ROE) verbetert naar 8,9% in de eerste helft van 2017, vergeleken met 5,4% over 2016;
  • Winst van de holding steeg naar EUR 107 miljoen (H1 2016: EUR 44 miljoen) met een ROE van 11,7% (H1 2016: 5,1%) en Tier 1 (CET1) ratio van 18,1% (H1 2016: 14,3%);
  • Voorgestelde interim-dividenduitkering NIBC van EUR 30 miljoen (EUR 25 miljoen over 2016);
  • NIBC, gesteund door haar aandeelhouder, is gestart met het bestuderen van strategische alternatieven.

Bericht van de CEO, Paulus de Wilt:

“Ik ben verheugd te kunnen melden dat NIBC in de eerste helft van 2017 sterke resultaten heeft neergezet. Ons succes bouwt voort op de groei van onze onderliggende klanten-franchise, waarbij we de vruchten plukken van investeringen die we de afgelopen drie jaar hebben gedaan. Onze bloeiende cultuur wordt gedreven door onze ‘Think YES’-mentaliteit en de altijd nieuwsgierige en ondernemende instelling van onze mensen. We begrijpen het belang van het vermogen om onszelf steeds te blijven vernieuwen daar waar we de beste kansen zien voor onze klanten.

 

Vooruitkijkend en voortbouwend op het momentum van toegenomen bedrijfsactiviteiten met meer klanten hebben we onze korte termijndoelstellingen herzien. Met het verhogen van de doelstelling voor ons rendement op het eigen vermogen (de ultieme graadmeter voor de kwaliteit van onze activiteiten) naar ten minste 10%, onderkennen we dat we er in de toekomst alleen kunnen zijn voor onze klanten wanneer we als bank zeer goed presteren.

 

Na de overname van NIBC Markets in 2016 hebben we de marktactiviteiten volledig geïntegreerd binnen onze organisatie. Ook hebben we enkele activiteiten beëindigd en ervaren professionals aangenomen om ons aanbod in Equity Capital Markets en M&A te versterken. We kijken ernaar uit om eind augustus 2017 naar onze nieuwe kantoorruimte aan de Zuidas in Amsterdam te verhuizen.

 

We blijven mee-investeren in innovatieve startende ondernemingen, met name fintechs. In mei hebben we een strategisch belang genomen in de snelgroeiende Britse fintech Ebury, die zich bezighoudt met corporate grensoverschrijdende (FX) betalingen en gebruik maakt van geavanceerde ‘big data’-technologie om nieuwe acquisitiemogelijkheden te signaleren. Vervolgens hebben we in juli een belangrijk aandeel genomen in het in Berlijn gevestigde FinLeap, een zogenaamde ‘company builder’ die gespecialiseerd is in fintech-ondernemingen. Als een van de meest toonaangevende fintech-platforms van Europa, helpt FinLeap ondernemingen groeien en biedt het infrastructurele ondersteuning.

 

Volgend op de sterke resultaten in het eerste halfjaar van 2017 en dankzij onze solide vermogenspositie stellen we een interim-dividend voor van EUR 30 miljoen in navolging op de dividenduitkering van EUR 25 miljoen over 2016.

 

Gesteund door onze huidige aandeelhouder zijn we onlangs begonnen met het bestuderen van onze strategische alternatieven, waaronder ook wellicht de mogelijkheid van een beursgang. Deze strategische oriëntatie bevindt zich nog altijd in een vroeg stadium, en een uiteindelijke beslissing zal pas op een later tijdstip worden genomen en afhankelijk zijn van de marktomstandigheden.

 

Ik heb het volste vertrouwen in onze toekomst én in onze mensen. Ons doel om het verschil te maken voor onze klanten op de voor hen meest beslissende momenten is sterker dan ooit!”

Voor meer informatie verwijzen wij naar ons Verkort interim rapport 2017.

Bel me terug
Vul alstublieft uw naam in Onderwerp is verplicht Vul alstublieft uw telefoonnummer in