Vredespaleis.jpg

‘Carnegie PeaceBuilding Conversations’

Nieuws -

Op 24-26 september, komt een panel op hoog niveau samen om het belang van materiële rechten en het behoud van de hulpbronnen van de wereld te bespreken tijdens de Carnegie PeaceBuilding Dialogen in het Vredespaleis in Den Haag. Binnen NIBC willen wij materiaalafval verminderen in onze eigen bedrijfsvoering, maar ook in relatie tot de financieringen en investeringen die we doen. Door samen te werken met onze buren in het Vredespaleis en deel te nemen aan de gesprekken, hopen we de mogelijkheden voor een circulaire economie te bevorderen.

Massai-leider Ezekiel Ole Katato, Rabbi Awraham Soetendorp, en auteur Thomas Rau zullen samen met de voormalige Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende een discussie voeren over materialen en materiële rechten. De sessie wordt gemodereerd door CNN's Nina dos Santos.

Samen bieden zij verschillende perspectieven op het behoud van lokaal eigendom van materialen voor toekomstige generaties. Materialen zijn schaars en vaak een bron van conflicten en armoede. De mensheid kan en moet van deze lessen van de tijd leren en nieuwe oplossingen zoeken om conflicten te voorkomen en verspilling te elimineren.

Materialen zouden een bron van vrede en duurzaamheid kunnen zijn als het paradigma werd veranderd: eigendom kan aan de bron worden behouden en materialen kunnen in plaats daarvan een dienst worden. Volgens voormalig minister-president Jan Peter Balkenende "Om in de toekomst vrede en welvaart te kunnen waarborgen, moet de mensheid haar relatie met de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen heroverwegen en moet zij het beheer van de aarde als leidraad nemen.” Robin Willing, Senior Sustainability Officer bij NIBC, voegt hieraan toe: "De hulpbronnen van de aarde zijn eindig. Alle organisaties hebben de verantwoordelijkheid om te werken aan een circulaire economie, met behoud van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde en de beschikbaarheid ervan voor toekomstige generaties.”

De discussie is deels gebaseerd op het werk van Thomas Rau en Sabine Oberhuber, auteurs van "Material Matters" en opstellers van de "Universal Declaration of Material Rights". Zij pleiten voor een materieel paspoort dat een geregistreerde identiteit voor materialen en een reeks fundamentele rechten voor materialen creëert. In de natuur is alles even belangrijk. Materialen vormen de basis van het leven op aarde. Daarom moeten we actie ondernemen om te zorgen voor een wereld waarin de middelen en materialen van ons gesloten systeem voortdurend beschikbaar zijn.

De sessie Materiaalrechten wordt georganiseerd door de Maatschappelijke Alliantie samen met TurnToo en NIBC. De sessie is slechts één van een aantal discussies op hoog niveau over financiën en vredesopbouw die zullen plaatsvinden tijdens de Carnegie Peacebuilding Conversations. De Carnegie Peacebuilding Conversations hebben tot doel nieuwe perspectieven te genereren op vredesopbouw en conflictoplossing door middel van dialoog. Hierin zal worden onderzocht hoe particulier kapitaal en filantropische inspanningen effectief kunnen worden gekoppeld aan publieke doelstellingen om vrede te bevorderen, nu en voor de komende generaties.

Bel me terug
Vul alstublieft uw naam in Onderwerp is verplicht Vul alstublieft uw telefoonnummer in