Autonomous.jpg

CASE in point: Autonomous

Nieuws -

Door Jack van Reisen, Executive Director Mobility Sector bij NIBC

Leven is bewegen. Maar het concept mobiliteit is in de loop der jaren enorm geëvolueerd en blijft snel veranderen. Mobiliteit neemt wereldwijd toe, zowel in ontwikkelde als in opkomende landen, omdat mensen langer leven. Daarnaast speelt data een steeds grotere rol spelen in ons leven en daarmee onze mobiliteit.

Dit is de tweede in een nieuwe reeks blogs over vier belangrijke trends in mobiliteit: Connected, Autonomous, Shared en Electric (CASE). Met behulp van de ervaring en expertise van NIBC op deze gebieden kijken we naar thema's en innovaties op het gebied van mobiliteit, en de kansen en uitdagingen die deze bieden voor bedrijven.

 

Robotauto’s

Of het nu gaat om zelfrijdende auto's, autonome voertuigen, connected voertuigen, auto's zonder bestuurder of robotauto’s, het concept van rijden met weinig of geen menselijke tussenkomst vereist voor de meesten van ons nogal wat verbeelding.

En toch gaat de technologie snel vooruit, omdat kapitaalkrachtige technologiebedrijven en autofabrikanten zoals Tesla aanzienlijke langetermijninvesteringen doen in het concept en de uitvoering ervan.

Ik denk dat het slechts een paar jaar zal duren voordat we de eerste auto's en vrachtwagens van dit type op de weg zullen zien - waarschijnlijk op snelwegen om mee te beginnen, in plaats van in grote, drukke steden, waar een voertuig zoveel meer te registreren heeft in zijn omgeving, zoveel meer gegevens om te verzamelen en op te reageren.

Productiviteitswinst

Het zal niet zo lang duren voordat we het normaal vinden om onze smartphone te pakken, te vermelden waar we zijn en waar we naartoe willen, en dan een auto zonder bestuurder aan te zien komen rijden die ons naar onze bestemming brengt.

Bedenk welke enorme gevolgen dat heeft, niet in de laatste plaats voor de productiviteit. Voor mijn werk rijd ik ongeveer 40.000 kilometer per jaar - soms drie tot vier uur per dag. Als mensen in vergelijkbare situaties allemaal die tijd zouden kunnen gebruiken om productief te werken in plaats van het stuurwiel vast te pakken en naar de weg te staren, denk dan eens na over hoeveel meer werk we nog kunnen doen. (Om nog maar te zwijgen over hoe we de tijd kunnen gebruiken om te ontspannen en uit het raam te kijken, een roman te lezen of zelfs te slapen.)

Aansprakelijkheidsvraagstuk

Maar als "in slaap vallen achter het stuur" niet langer een taboe is, wat gebeurt er dan als er toch iets misgaat? Als je aan het lezen of slapen bent en je zelfrijdende auto raakt een voetganger of een andere auto, wie heeft er dan schuld? Jij? De fabrikant van de auto? Of de softwareontwikkelaar die de camera's of sensoren heeft geproduceerd die zulke vitale elementen van autonome voertuigen zijn?

Die aansprakelijkheidskwestie is nog niet is opgelost. Net als vele kwesties op dit nieuwe gebied. Naarmate de technologie vooruitgaat en voertuigen zonder bestuurder geaccepteerd worden, zullen dergelijke vragen moeten worden uitgevochten tussen fabrikanten van apparatuur of auto’s en verzekeringsmaatschappijen.

Financiering om te groeien

De trend van autonoom rijden zal het spel voor autofabrikanten, wagenparkeigenaren, openbaar vervoer- en taxibedrijven, logistieke bedrijven en het enorme ecosysteem om hen heen aanzienlijk veranderen. Zo groeit bijvoorbeeld de sensortechnologie snel en zijn bijna alle nieuwe auto's uitgerust met allround-sensoren. Deze apparatuur zal nog belangrijker worden naarmate autonoom rijden belangrijker wordt.

De financieringsbehoeften zullen ook evolueren wanneer nieuwe spelers en nieuwe bedrijfsmodellen zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit. De markt van het autonoom rijden is in volle gang. NIBC heeft diepgaande kennis van de mobiliteitsindustrie en ervaring in het financieren van mobiliteitsondernemingen met op maat gemaakte oplossingen om de toekomstige groei van klanten mogelijk te maken. Wilt u uw bedrijf financieren om vooruit te komen in deze snel veranderende sector? Neem dan contact met ons op.

 


Gerelateerde artikelen