Shared.jpg

CASE in point: Shared mobility

Nieuws -

Door Jack van Reisen, Executive Director Mobility Sector bij NIBC

Leven is bewegen. Maar het concept mobiliteit is in de loop der jaren enorm geëvolueerd en blijft snel veranderen. Mobiliteit neemt wereldwijd toe, zowel in ontwikkelde als in opkomende landen, omdat mensen langer leven. Daarnaast speelt data een steeds grotere rol spelen in ons leven en daarmee onze mobiliteit.

Dit is de derde in een nieuwe reeks blogs over vier belangrijke trends in mobiliteit: Connected, Autonomous, Shared en Electric (CASE). 

 

Mobility as a Service

De sharing economy bloeit in meerdere sectoren. En brengt een toenemende verschuiving van eigendom naar gebruik teweeg. Van cloudsoftware en streamingdiensten tot machines, fietsen en auto's, talloze producten die we vroeger kochten om te bezitten, worden nu gezien als een dienst.

Dit geldt zeker voor mobiliteit. Eigenlijk is er al een term en een acroniem voor: Mobility-as-a-Service, kortgezegd MaaS. En dat gaat vaak gepaard met een sharing-aspect: denk aan carpoolingdiensten zoals Greenwheels, Snappcar of Car2Go, of fietsconcepten zoals Swapfiets.

Wat betekent dit voor bedrijven? Krijgen ze te maken met moeilijke tijden als het verbruik daalt? Of moeten ze investeren in nieuwe manieren waarop klanten gebruik kunnen maken van de diensten? Aangedreven door nieuwe technologieën, data en een culturele verschuiving, kan deze trend een grote kans bieden voor mobiliteitsbedrijven.

 

Gemak, flexibiliteit en duurzaamheid

Voor gebruikers zijn de belangrijkste voordelen van gedeelde mobiliteitsdiensten het gemak, duurzaamheid en de flexibiliteit. Neem Swapfiets, dat een groot succes is gebleken onder Nederlandse studenten. Tegen een kleine maandelijkse vergoeding krijgen ze het gebruik van een fiets, en - cruciaal - toegang tot een reparatieservice. 

Bij het vervoer op vier wielen heeft delen een sterk duurzaamheidsaspect. Het is immers veel duurzamer om een auto te delen dan met meerdere personenauto’s te gebruiken, waarvan de meeste meer dan 90% van de tijd stilstaan.

 

Klantrelaties

De verschuiving naar mobility-as-a-service heeft belangrijke gevolgen voor de relaties van bedrijven met hun klanten. Van oudsher produceren en verkopen autobedrijven het voertuig en dat was het dan ook. De relatie hield vrijwel op wanneer de nieuwe auto eenmaal verkocht was. Maar een bedrijf dat een wagenpark verhuurt, krijgt een langdurige en veel waardevollere klantrelatie.

Bij NIBC stimuleren we onze klanten om op deze lange termijn te denken. Zo hebben we bijvoorbeeld structuring-producten ontwikkeld voor bedrijven om een wagenpark van auto's, fietsen en e-bikes te bouwen om te delen.

 

Gediversifieerde financiering

De shared mobility sector ontwikkelt zich in verschillende snelheden op verschillende locaties. In stedelijke gebieden gaat het snel - mede door factoren als de infrastructuur en de hoge prijs van het parkeren voor privé-auto's in steden als Amsterdam. Op het platteland gaat het langzamer.

Het vergroten van wagenparken is een kapitaalintensieve onderneming, dus een gediversifieerde financiering is een belangrijke voorwaarde voor groei. Dat kan variëren van bankfinanciering tot institutionele investeringen en securitisatie. Ook zien we in de sector een snelle consolidatie, met veel fusies en overnames.

De markt voor shared mobility is snel in beweging. NIBC heeft diepgaande kennis van de mobiliteitssector en heeft veel ervaring in het financieren van bedrijven. Dit met op maat gemaakte oplossingen om toekomstige groei te mogelijk te maken. Wilt u uw bedrijf financieren om vooruit te komen? Neem dan contact op met Jack van Reisen.

 


Bel me terug
Vul alstublieft uw naam in Onderwerp is verplicht Vul alstublieft uw telefoonnummer in